Despre presa și demnitarii din anii 90

Palmaresul Guvernului Văcaroiu (1992-1996)

În urmă cu patru ani, la Palatul Cotroceni, Ion Iliescu, pe atunci președintele țării, anunța că ,A sosit ora H”, când se putea dezvălui numele noului prim ministru: Nicolae Vacăroiu.

Atunci, Corneliu Coposu declara: ,Noi nu susținem un guvern de tehnocrați. S-ar putea să se îmbrace în haina FDSN-ului. Noi am promis că vom susține un guvern omogen politic al FDSN”.

Nicolae Văcăroiu, omul ales să conducă Guvernul României timp de patru ani, a fost, între anii 1985-1989 secretar de partid la Comitetul de Stat al Planificării, iar după 1989 a fost de două ori secretar de stat și tot de două ori a fost retrogradat. Prima dată de către Petre Roman pentru că ,s-a opus reformei” si a doua oară când s-au restructurat posturile de secretari de stat. Este autorul taxelor, impozitelor și suprataxelor.

Numirea la conducerea Executivului a dus și la sacrificii din partea lui Văcăroiu: el a lăsat neterminată o lucrare de interes național, ,Calcularea taxei pe valoarea adaugată”. La validarea echipei, Văcăroiu trebuia să
prezinte Parlamentului programul de guvernare. El însă a prezentat obiectivele pentru traversarea iernii. ,Acest program nu are pretenția unui program strategic pentru o perioadă de patru ani în detaliu. Ar fi fost
neserios din partea unei echipe guvernamentale noi să prezinte în fața dumneavoastră un astfel de program. El se va elabora în următoarele 2-3 luni și se va prezenta Parlamentului”, a declarat Văcăroiu.

El și-a uitat însă promisiunea, refuzând să prezinte Parlamentului programul pe care avea să-l aplice în următorii ani. După discursul jalnic din Parlament, Dinu Patriciu afirma că expunerea lui Nicolae Văcăroiu ,e bună pentru al XV-lea Congres al PCR.”

Guvernul Vacaroiu va rămâne în istorie ca cel care a dus țara în pragul sărăciei și deznădejdii. Corupția dusă la paroxism, blocarea reformei și a privatizării sunt principalele păcăte ale echipei Văcăroiu. Cei patru ani de guvernare nu vor fi dați uitării nu numai din pricina inflației galopante, a reducerii veniturilor populației până la limita rezistenței, a creșterii deficitului bugetar sau a devalorizării aberante a monedei naționale, ci și prin alte „acțiuni guvernamentale” pe care opinia publică cu siguranță și le va aminti.

* Paul Teodoru, ministrul Transporturilor, încheie un contract pagubos cu Petromin, vânzând practic flota strategică a României. Văcăroiu îi ia apărarea, spunând că Teodoru e nevinovat, dar este neobișnuit cu jocurile
politice, având în plus defectul de a fi prea timid.

* Același ministru timid declară că a stârpit corupția din domeniul transporturilor, dând pe mâna Poliției un muncitor care furase un cablu și un altul care folosea în interes personal o drujbă din dotare.

*Andrei Șerban pleacă de la conducerea Teatrului Național, declarând că nu poate să schimbe structura comunistă a acestei instituții.

* La 6 iulie 1993, Guvernul îl dă în judecată pe Regele Mihai, la Tribunalul de la Geneva pentru a intra în posesia a 42 de tablouri care, zicea Guvernul, au fost scoase din țară de Rege. Mai târziu, Tribunalul de la Geneva decide că statul român s-a înșelat. Instanțele internaționale vor respinge acțiunea juridică inițiată de Guvern.

*Se sinucide prin spânzurare Călin Nemeș, cel care a fost rănit în 21 decembrie 1989 pentru că a încercat să dezarmeze un ofițer. El nu mai vede nici o speranță cu Iliescu-PDSR-Văcăroiu la putere, și-și pune capăt
zilelor.

*Ministrul Culturii, Petre Sălcudeanu, este prins, în stare de ebrietate, descheiat la șlit, încercând să violeze o angajată a Ministerului.

*Guvernul refuză să acorde viză de intrare în țară familiei Regale, pentru a lua parte la festivitatile prilejuite de Ziua Nationala a țării.

* Se spânzură la 17 martie 1994 Gheorghe Gavrilescu, unul dintre participanții la mișcarea protestatară a brașovenilor din 15 noiembrie 1987 și la evenimentele din decembrie 1989. ,În septembrie 1990, la ultima
mineriadă am fost arestat de o patrulă a sectiei 3 Poliție și bătut, amenințat cu moartea”, a declarat Gavrilescu înainte de a i se alătura lui Nemeș.

* Pe 7 octombrie 1994, Regelui Mihai și Reginei Ana nu li se permite intrarea în țară, fiind nevoiți să stea o oră și 32 de minute pe aeroportul Otopeni, într-un avion. Dinu Patriciu, Serban Sandulescu si Ticu Dumitrescu
sunt singurii care reușesc să vorbească cu Familia Regală. Guvernul propune să-i ancheteze pe cei trei parlamentari deoarece au ,forțat granița de stat”

*Petru Crisan, proprietar a 17 firme, este numit ministrul Comertului.

* Maria Văcăroiu, sotia premierului, face afaceri cu băuturi alcolice.

* Ministrul Apararii, Gheorghe Tinca, afirma cu nonsalanta ca ,MIG-uri avem, MIG-uri cad”. De altfel, Tinca zice ca ,armata are de la cultura la zootehnie”.

*Liviu Maior, ministrul Invatamantului, a dat doua hotarari memorabile: obligativitatea ca la fiecare camin de fete sa existe in dotare si dusuri mobile si ca fiecare gradinita sa dispuna de un numar de olite egal scu cel
al copiilor.

*Pentru a schimba imaginea de guvern corupt si comunist, Melescanu a semnat un contract cu agentia americana de relatii publice ,APCO Associates”, pagubind statul roman cu suma de 736.574 dolari pe anul 1993.

* Lotul Vacaroiu lasa viitorului Guvern datorii de peste 7.000.000.000 de dolari.

* Coruptia ne costa anual peste doua miliarde de dolari

*Dan Mircea Popescu, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, declara ca el poate trai bine cu un salariu de 250.000 de lei

Epilog

Nicolae Vacaroiu – senator de Arges

Liviu Maior – senator de Bihor

Octav Cazmanca – senator de Botosani

Doru Ioan Taracila – senator de Calarasi

Aurel Constantin Ilie – senator de Maramures

Teodor Melescanu – senator de Prahova

Gheorghi Prisacaru – senator de Suceava

Ion Predescu – senator Dolj

Virgil Popescu – senator Dolj

Petre Ninosu – senator Bucuresti

Dan Mircea Popescu – senator de Teleorman

Alexandru Stanescu – deputat de Arges

Viorel Hrebenciuc – deputat de Bacau

Dan Matei Agaton – deputat de Bacau

Daniela Bartos – deputat de Braila

Alexandru Lapusan – deputat de Cluj

Mircea Cosea – deputat de Constanta

Marin Cristea – deputat de Giurgiu

Dumitru Popescu – deputat Gorj

Ion Honcescu – deputat Mehedinti

Florin Georgescu – deputat Olt

Constantin Teculescu – deputat Bucuresti

Gheorghe Oana – deputat Caras – Severin

Hildegard Puwak – deputat Timis

Oana STANCIULESCU

Articol publicat pe data de 22 noiembrie 1996, ziarul Ziua

www.botosaneanul.ro

You may also like...

1 Response

  1. Stoica Rodica spune:

    Onoare doamnei/drei Oana Stanciulescu iubitoare de democratie,libertate,adevar si dreptate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE