Relatările jurnaliștilor englezi de pe câmpul de luptă din Ucraina sunt dezastatoare, pentru că este vorba în primul rând despre civili, copiii și bătrâni, oameni nevinovați, victime ale atrocităților săvârșite de soldavii ruși. Aproape că nu mai poți vorbi despre soldați când ai atâtea tragedii din rândul civililor. Jurnaliștii britanici vorbesc despre metaforele geberate în timpul războiului, cele care au apărut pe front pentru a ilustra ceea ce se întâmplă pe teren.
În bătălia pentru orașul Bakhmut, amenințat cu o încercuire finală de către forțele ruse după șapte luni de lupte acerbe, au apărut două categorii de salvatori- „Îngerii albi” și „Îngerii întunecați”.
Îngerii albi îl contituie un grup de evacuare a poliției, care cutreieră cartierele orașului ruinat de obuze pentru a evacua copiii și bătrânii. Omologul lor, Îngerii Întunecați, îi scot pe morți.
Condițiile de evacuare a civililor sunt extrem de dificile, din mai multe motive. În primul rând, faptul că sunt sub asediu și pot oricând să fie victimele unui atac, căile de acces, drumurile, autostrada, toate sunt distruse. În plus, frica părinților sau bunicilor, care au în grijă copii de a se desparte de ei, cu atât mai mult cu cât au existat zvonuri că se vor lua cu forța. Îngerii albi le-au relatat jurnaliștilor britanici că doar cei care doresc să plece cu copiii sunt evacuați, nu există obligația să o facă. Mulți dintre ei nu vor să-și părăsească locuințele deoarece nu au bani, nu au unde să meagă, și ca atare și-au improvizat la subsoluri adăposturi unde își duc copiii. Îngerii albi au fost nevoiți să vină cu fotografii ale apartamentelor unde vor fi duși, astfel încât să-i liniștească pe oameni.
Centrul de Invincibilitate este locul în care cele câteva mii de civili care au rămas pot găsi apă și mâncare caldă gătite de voluntarii care au rămas în oraș, chiar dacă în ultimele două săptămâni s-a confruntat cu o amenințare tot mai mare.
În timp ce forțele ruse se apropie, poliția încearcă să-i convingă pe cetățenii rămași să iasă, chiar dacă toate căile de acces sunt atacate. Dar să rămâi nu mai este o soluție.
Foto- Facebook Radu Hossu