6 martie, ziua în care a început COȘMARUL României

Pe data de 6 martie 1945, sub presiunea forțelor sovietice și la indicațiile lui Andrei Vișinski,  a fost instalat primul Guvern comunist din istoria țării, condus de Petru Groza, după ce în prealabil prim ministrul Nicolae Rădescu demisionase, la 28 februarie.

Putem spune fără tăgadă că 6 martie 1945 este ziua în care a început coșmarul României. Andrei Vișinski era adjunctul ministrului sovietic de Externe, Veaceslav Molotov, fost Procuror General al Uniunii Sovietice între 1935 și 1939, în timpul epurărilor staliniste soldate cu numeroase victime. Vișinski l-a vizitat de două ori pe Regele Mihai pentru a cere numirea lui Groza în această funcție „la următoarea întrevedere a bătut cu pumnul în masă (n.r. Vișinski) . a strigat. observasem că de la o întrevedere la alta este tot mai agitat. El voia să convingă pe toată lumea că dorințele Sovietelor nu mai suportă amânare, că el reprezontă o putere care nu mai este dispusă să întrețină un dialog zadarnic”, remerorează Regele Mihai acele zile.

De altfel, Regele amintește că „înainte de ziua când Vișinski a pronunțat numele Petru Groza, tancurile sovietice străbăteau arterele principale ale Bucureștiului”.

O zi neagră, un an negru pentru România.

Foto:Vișinschi, Petru Groza și Gheorghiu-Dej, martie 1945.

Sursa:Fototeca online a comunismului românesc, cota arhivistică 118/1945

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE