Silviu Brucan (1916-2006) a fost primul redactor-șef de după război al oficiosului comunist Scânteia prin care a militat pentru măsuri represive și aplicarea unor pedepse maxime liderilor partidelor istorice. Silviu Brucan, pe numele său adevărat Saul Bruckner, trasa indicații Tribunalului Poporului, al cărui colaborator era soția lui Alexandra Sidorovici.
Saul Bruckner, alias Brucan, a cerut condamnarea liderilor țăraniști și liberali, între fostul prim ministru al țării, Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu sau Corneliu Coposu. El a fost acuzatpr în toate așa zilel procese din anii 50 ale Tribunalului Poporului, în care erau condamnate loturi de jurnaliști, scriitori sau oameni politici. Pentru aceștia a cerut condamnarea la moarte.
„Osânda care se va abate asupra capilor PNT va fi expresia voinței întregului popor de a lichida necruțător această piedeică în calea dexvoltării regimului de democrație populară în România , în calea independeței și suveranității naționale”, Silviu Bucan, în articolul Cel mai mare proces politic din istoria României, Scânteia, duminică 14 septembrie 1947.
După asemenea campanii pentru lichidarea fizică a „dușmanilor poporului”, adică cei care făcuseră Unirea, cei care conduseseră România în cei mai buni ai ei, în timpul dictaturii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost ambasadorul României la Washington (1955-1959) și apoi la ONU (1959-1962). Ulterior a fost șeful televiziunii și radioului. Cu Gheorghe Gheorghiu Dej s-a înțeles foarte bine, de unde și funcțiile în care a ajuns, dar pe Nicolae Ceaușescu nu l-a plăcut, de unde și „marea” lui disidență.
Fiind treptat marginalizat după venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu, Brucan a fost, în martie 1989, printre semnatarii “scrisorii celor șase” foști lideri comuniști, care aducea unele criticii conducerii de partid. De faptt, Silviu Brucan voia să-i ia locul lui Ceaușescu, fostul lui vecin, pe care îl considera un incult.
Reabilitat pe nedrept de Adrian Sârbu, patronul de atunci al PRO TV
După căderea regimului comunist, Brucan a activat în grupul celor care au preluat puterea și fost unul dintre cei care au organizat judecarea sumară și executarea soților Ceaușescu. De altfel, Petre Roman susține că ideea ca soții Ceaușescu să dispară indiferent cum a fost a lui Silviu Brucan. Despre el s-a mai spus și că a fost emineța cenuție din spatele politicienilor din 1990.
Cu toate că s-a numărat printre cei care au cerut schimbarea lui Ceaușescu, Brucan nu a militat niciodată pentru reforme democratice reale. De altfel, acest lucru s-a văzut în numeroasele sale apariții televizate. În timpul Mineriadei din 1990 i-a trimis pe greviștii foameni, în zefleamea, râzând cu gura până la urechi, să mânânce o friptură.
În anii 90 a fost invitat permanent la o emisiune de analiză politică realizată de Lucian Mândruță la PRO TV, denumită „Profeții despre trecut”, acolo unde a continuat să-i denigreze pe adversarii lui de moarte, urmașii PNȚ și PNL. A fost numict Oracolul din Dămăroia și ani de zile a manipulat nestingherit populația prin intemediul televizorului, ceva în care era maestru, maertru al propagandei comunite, a delațiunilor și acuzațiilor nefondate. Și nimeni nu a făcut opoziție, nimeni nu l-a trimis acolo unde îi era locul.