Documentul secret care dezvăluie planul pe 10 ani al Rusiei de a destabiliza Moldova

Un plan secret elaborat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, prezintă opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova, printre care:

  • sprijinirea grupurilor pro-ruse
  • utilizarea Bisericii Ortodoxe
  • amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale.

Documentul prezentat de CNN pare să fi fost întocmit pentru a împiedica decizia Moldovei de a se îndrepta spre Occident, care include relații mai strânse cu NATO și o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

În documentul realizat de FSB și prezentat de CNN se face referire în mod repetat la importanța împiedicării Moldovei să adere la NATO.

Documentul a fost obținut și dezvăluit pentru prima dată de un consorțiu de mass-media, inclusiv VSquare și Frontstory, RISE Moldova, Expressen în Suedia, Centrul de Dosare pentru Jurnalism de Investigație, Yahoo News și Delfi.

CNN a văzut documentul integral, care pare să fi fost scris în 2021 de către Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a FSB. Titlul său este „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”.

Documentul stabilește o strategie pe 10 ani pentru aducerea Moldovei, o fostă republică sovietică cuprinsă între Ucraina și România, în sfera de influență a Rusiei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE