Jurnalist rus laureat al Premiului Nobel, avertisment: Propaganda de stat îi pregătește pe oameni să creadă că războiul nuclear nu este un lucru rău

Poate că autoritățile ruse i-au închis ziarul, dar jurnalistul Dmitri Muratov refuză să fie redus la tăcere, scrie un jurnalist BBC care și-a dat întâlnire cu acesta pentru a discuta despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Redactorul-șef al revistei Novaya Gazeta și laureatul Rusiei al Premiului Nobel pentru Pace este îngrijorat cât de departe va ajunge Kremlinul în confruntarea cu Occidentul, spune corespondentul BBC.

„Va apăsa Putin butonul nuclear sau nu? Cine știe? Nimeni nu știe asta. Nu există o singură persoană care să poată spune cu siguranță.”, spune Muratov.

De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, pe 24  februarie 2022, zgomotul sabiei nucleare de la Moscova a fost puternic și frecvent.

În urmă cu câteva zile, președintele rus Vladimir Putin a anunțat planurile de a staționa arme nucleare tactice în Belarus.

Apoi, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, Nikolai Patrushev, a avertizat că Rusia are o „armă unică modernă, capabilă să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite”.

O amenințare reală care trebuie luată în serios sau un bluf? Muratov consideră că oamenii sunt pregătiți în Rusia pentru un război nuclear.

„Vedem cum propaganda de stat îi pregătește pe oameni să creadă că războiul nuclear nu este un lucru rău”, spune el. „Pe canalele de televiziune de aici, războiul nuclear și armele nucleare sunt promovate ca și cum ar face reclame la hrana pentru animale de companie”.

Apropiați de ai lui Putin amenință în fiecare zi câte o țară – fie Marea Britanie, fie SUA. De ce spun asta? Ca oamenii de aici să fie pregătiți, spune jurnalistul rus pentru BBC.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE