În duminica Paștelui din 1941, care a căzut pe 1 aprilie, 3.000 de români din nordul Bucovinei, din satele de pe valea Siretului, au fost executați de sovietici și aruncați într-o groapă comună, chiar dacă unii încă nu muriseră, nu înainte ca cei care mai erau în viață să fie torturați.
În duminica Paștelui din 1941, 3000 de români au pornit spre granița cu România, fluturând în primele rânduri ale coloanei un steag alb și având zeci de icoane, prapuri și cruci din cetină, ca într-o zi de sărbătoare. NKVD-ul lansase zvonuri că românii care voiau să se întoarcă în țară vor fi lăsați să o facă, doar pentru a putea să-i omoare.
În duminica Paștelui, la aproape 3 km de granița cu România, la Fântâna Albăcei cei 3000 de români au fost secerați de grănicerii sovietici, aruncați într-o groapă comună, pe care au pus var stins.
Masacrul de la Fântâna Albă din Bucovina de Nord, când sovieticii au măcelărit, torturat, 3000 de români de toate vârstele a fost ținut secret în perioada comunistă, însă pare că nici acum nu prezintă prea mare interes.
De altfel, masacrul de la Fântâna Albă nu apare în cărțile de istorie și nu am auzit să fie predat elevilor, nici la școala generală, nici la liceu. După 45 de ani de tăcere, este nedrept ca acest episod tragic să nu fie prezentat, să nu se încerce să se aducă la lumină mai multe documente de arhivă. Din păcate, în ziua de azi se fac doar sondaje de opinie pentru a vedea care este procentul românilor rusofili, fără să se întreprindă nimic în acest sens.
Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc după ce Basarabia și Bucovina de Nord au fost anexate de URSS, în urma pactului Ribbentrop-Molotov semnat la Moscova la 23 august 1939. Coșmarul românilor din acele teritorii nu poate fi descris.
Foto- Memorialul Sighet