A sunat SRI un lider de partid? Sau politicianul a executat din proprie inițiativă de frica SRI?

Moto: Jurnalist BBC către un oficial român: ”Sunteți o democrație? De ce nu le spuneți cetățenilor români? Credeți în răspunderea politicienilor?”

Aceasta a devenit o constantă a ultimului an, aceea de a ține la secret, a decide în secret, a nu spune, a nu anunța, a nu informa. Când ajungi să decizi într-un grup de 2-3 oameni soarta unei țări, după ureche, după cum bate vântul, după cum cere unul sau altul, tara respectivă se îndepărtează cu pași mari de democrație. În cazul nostru- România. De ce cetățenii nu trebuie să știe, de ce totul trebuie să fie secret? Aceasta este o meteahnă a comuniștilor, nu a unei societăți democratice.

Din nou, o prevedere importantă a fost introdusă de deputați fără nicio dezbatere. E bună sau nu? La această întrebare nu s-a sinchisit nimeni să răspundă.

Concret, interceptările SRI pe mandate de securitate națională pot fi folosite ca probe  în dosarele penale, în cazul infracțiunilor de corupție, așa cum se întâmpla în urmă cu câțiva ani. Fără nico dezbatere publică. 

Cum s-a întâmplat să apară SRI în această poveste?

La finalul ședinței Comisiei juridice, acolo unde se dezbăteau modificările Codului de Procedură Penală, Laura Vicol (PSD) a fost chemată „ de urgență” în birou de unde a venit cu soluția în plic. Cine era în birou? Se pare că însuși Marcel Ciolacu. Cine era pe telefon? Se pare că Nicolae Ciucă.

Cine era pe celălalt telefon? Aici putem doar să intuim. L-a sunat SRI pe Marcel Ciolacu sau pe Nicu Ciucă? A executat Marcel Ciolacu sau Nicu Ciucă fără să-i sune SRI? Iată două întrebări la care ar trebuie să existe un răspuns, desigur dacă am mai fi democrație funcțională, nu doar o spoială.

Cert este că SRI s-a întors în dosarele penale. Și revenim la jurnalistul BBC care a întrebat un oficial român: ”Sunteți o democrație? De ce nu le spuneți cetățenilor români? Credeți în răspunderea politicienilor?”.

Cine îndrăznește să răspundă?

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE