Ce înseamnă 63 de morți

Două luni cât un deceniu. Au trecut două luni de la tragedia de la Colectiv, deși pare că s-au scurs ani grei de suferință.

Cei care au ieșit în stradă să-și strige durerea, deznădejdea și nemulțumirea au devenit automat victime. Au fost denigrați, criticați, puși la zid.

Li s-a pus eticheta de „tineri frumoși și liberi”. Se făceau vinovați de faptul că nu mai doreau să trăiască în țara în care mergi la un concert rock și mori arzând ca o torță.

Cei care au avut ghinionul să mai fie și cunoscuți, ca Tudor Chirilă sau Adi Despot, au atras cea mai mare ură și cele mai multe manipulări. Doar nu puteau niște ageamii care nu se lasă cumpărați și manipulați să ocupe o nișă imporantă – cea a oamenilor credibili.

Cine sunt “aștia” să-și dea cu părerea, să scrie, să vorbească despre ce e în neregulă în România?

O asemenea aberație nu mai auzisem de mult.

„Descoperirea sâmburelui de lumină din celălalt”, ca s-o citez pe Ana Blandiana, i-a speriat pe cei care vor să nu se schimbe nimic, care au pactizat –  de bună voie sau nu – cu lumea putredă.
Cei care s-au temut o noapte, o zi, două (cam cât au avut nevoie să confiște revolta) s-au repliat. Politicienii și-au mărit beneficiile, și-au aranjat bătrânețile și și-au pregătit vacanțele.

“Cei care au puterea nu o folosesc azi pentru a-și schingiui adversarii și nici măcar nu-și aleg victimele dintre adversari. Victimele lor sunt, pur și simplu, ceilalți, cei care nu știu să mintă, să se aranjeze, să se descurce ca ei, cei ca nu știu să devalizeze bănci, să falimenteze întreprinderile de stat pentru a le privatiza, să comercializeze diplomr, să facă trafic de acte notariale și hotărâri judecătorești. Victimele lor sunt RESTUL LUMII, de manipularea căreia depinde însăși intensitatea și durata propriei puteri”, Ana Blandiana.

Suntem o națiune marcată de această ultimă tragedie, așa cum suntem marcați de Mineriade și de Revoluție. Nu putem să mergem mai departe ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic.

Și, totuși, 63 de tineri morți, degeaba? Mai devreme sau mai târziu, cei care refuză azi să înțeleagă, o să înțeleagă.

colectiv coruptia

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE