Primii trei români din DIASPORA, în guvernul Orban

Primii trei români din diaspora cooptați în guvernul Orban sunt tineri care au performat în domenii diferite. Cristina Buzașu, Gabriel Stanciu și Ovidiu Burdușa munceau anul trecut în Marea Britanie și Italia, iar acum toți trei au ajuns în cabinetul Ludovic Orban.

Pe Gabriel Stanciu l-am cunoscut la Birmingham. M-a surprins energia lui, dorința de a-i ajuta pe alții, dar și planul lui de viitor care era acasă. Deși bine plătit și cu o situație financiară și profesională excelentă, Gabi visa cu ochii deschiși la vremea întoarcerii. Era pregătit să mute munții, să arate și celorlalți ceea ce a învățat el în Marea Britanie. Atunci când l-am cunoscut aștepta ultimele semnături pentru a intra în posesia cheii de la casa cu grădină pe care și-o cumpărase în Birmingham. Cu toate acestea, a luat primul avion spre România atunci când i s-a propus să lucreze în guvernul Orban.

Gabriel are o poveste extraordinară. Un tânăr din Corabia lui Oblemencu, absolvent al Facultății de Construcții în urmă cu doar 6 ani, a ajuns în Birmingham, Marea Britanie, ca orice român care vrea să trăiască mai bine și nu reușește în țara lui.

Ca și altora, i-a fost greu la început, a fost nevoit să schimbe mai multe locuri de muncă, a fost pe rând șofer, a spălat vase într-un restaurant, a livrat pizza.

Chiar dacă recunosc sau nu, românii nu sunt așteptați cu covorul roșu la aeroport, în nicio țară din lume. Trebuie să muncească, să strângă din dinți, să persevereze, să muncească mai mult decât alții și să fie serioși. Așa a făcut și Gabi care a reușit până la urmă să-și practice meseria de inginer, și nu oriunde ci pentru Colas Rail UK, în al doilea cel mai mare proiect din Europa. Concret, a fost unul dintre inginerii șefi ai proiectului privind linia de tramvai din Birmingham. În această calitate, Gabi a avut în subordine români, cu care s-a împrietenit și pe care nu a ezitat să-i ajute de fiecare data, dar și englezi sau cetățeni de altă naționalitate. A avut relații bune și cu conducerea companiei, care la auzul veștii că se va întorce în România i-a spus că-l așteaptă oricând dorește să-și reia funcția, una, de altfel, extrem de bine plătită.

Gabi locuia în centrul orașului, într-un apartament cochet, un bloc cu pază la intrare, iar de curând își cumpărase o casă, cu credit bancar. Când a auzit însă că ar putea să lucreze în guvernul Orban, că ar putea să se întoarcă în țara lui, a lăsat totul de-o parte și a dat fuga la București.

Acum el este consilier al ministrului Dezvoltării și face ceea ce știe cel mai bine – verifică calitatea lucrărilor din programul PNDL, și pe cale de consecință bagă spaima în cei care s-au obișnuit de 30 de ani să facă muncă de mântuială, să spună că merge și așa, să pună interesul lor înaintea interesului cetățenilor. De când s-a întors și lucrează la ministerul Dezvoltării Regionale este într-o continuă mirare – cum este posibil să nu le pese autorităților locale cum iese o lucrare, cum este posibil că facă lucurile de mântuială, cum este posibil să-și bată joc de banii oamenilor. Spune că în Marea Britanie, din banii cetățenilor, nimeni nu s-ar gândi, nimeni nu și-ar permite să facă așa ceva. Și vrea ca această cultură, ca această mentalitate, ca aceste reguli pe care le-a deprins departe de casă să le implementeze și aici. Dar mai ales vrea ca cetățenii plătitori de taxe și impozite să aibă pretenția ca, pe banii lor, autoritățile locale și centrale să facă lucrări perfecte, nu în bătaie de joc ca acum. Am convingerea că dacă mai mulți ingineri, mai mulți constructori români, care au muncit în străinătate s-ar întoarce acasă, fața României s-ar schimba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un alt român din Diasporă, o altă poveste senzațională. Pe Ovidiu Burdușa l-am cunoscut anul trecut, în primăvară, la Roma. Nu știam cine este și cu ce se ocupă. Am ascultat fascinată povestea lui preț de câteva ore. Ovidiu este un român care a reușit în orașul celor șapte coline. Când ai ajuns să ai un hotel chiar pe celebrul Corso, cum mergi de la Piazza del Popolo spre Colosseum pe stînga, la 3 minute de Piazza di Spagna, poți să te consideri un afacerist de succes.

În Italia a plecat în urmă cu 17 ani. Și nu de bine. I-a fost greu, la fel cum le-a fost multor români plecați să muncească în străinătate. A reușit însă să aibă nu unul, ci două hoteluri în Roma, ambele centrale, primitoare, cu condiții excelente.

 

Și pentru că a văzut cum se raportează autoritățile italiene la contibuabili a decis să candideze la funcția de consilier local în Vrancea baronului roșiu Oprișan ca să pună umărul la schimbarea în care crede.  Așa că din 2016 a devenit primul român din Diaspora ales într-un Consiliu Judeţean în ţară. Ovidiu este convins că până la urmă, prin implicarea fiecărui cetățean care vrea să fie respectat, situația se va schimba și în România. Așa că, după ce a fost ales consilier PNL, a început să facă naveta cu avionul, evident plătit din banii lui, Roma – Focșani, spre uimirea tuturor celorlalți, și spre supărarea baronului Oprișan. Un exemplu pe care cu siguranță în viitor ar putea să fie urmat și de alții – Ovidiu nu a venit să se căpătuiească, ci să dea. Sunt sigură că sămânța pusă de Ovidiu va da roade, iar exemplu lui va fi urmat și de alți concetățeni.

Ovidiu a fost chemat acum la București și a fost numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, poziție din care are de gând să-și ajute confrații din Diasporă, pentru că el știe cât de neagră este pâinea  pe care o mânâncă concetățenii noștri, cel puțin în primii ani, în străinătate, și mai ales cum ar putea să-i ajute.

Drumul lui Ovidiu, ca și cel al lui Gabi nu se va opri aici. Sunt sigură că vom mai auzi de ei, sunt sigură că nu vor renunța indeiferent câte piedici li s-ar pune, și cine știe, poate că vor reuși, prin exemplul lor, să schimbe mentalități, iar românii să-și facă alte tradiții, bazete pe principii și respect.

 

Cristina Buzașu a avut parte de alt fel de experințe, ea fiind o tânără care a plecat mai întâi la studii în străinătate, de unde și-a găsit loc de muncă. Cristina a fost manager de proiecte și specialist în domeniul afacerilor europene și al relațiilor externe, cu o experiență profesională de peste opt ani în organizații internaționale. Din poziția de manager principal pentru Europa Centrală și de Sud-Est la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a fost cooptată în echipa președintelui Iohannis, ca mai apoi să-i fie propus un post de consilier de stat la Cabinetul premierului Orban. A acceptat imediat pentru că și visul ei era, ca după ce învață în străinătate, să se întoarcă acasă și să pună în aplicare ceea ce a văzut în instituții redutabile din țări cu democrații consolidate.

După terminarea studiilor, Cristina a mai lucrat pe post de consultant în politici publice (Policy Advisor) în Parlamentul European și în consultanță de management strategic.   

Cristina a absolvit un program de master în economie politică și afaceri europene la London School of Economics (LSE) și a urmat cursuri de pregatire la Cambridge University și Georgetown University. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe institute de cercetare și organizații neguvernamentale.

Cristina a reușit ceea ce și-a propus –  să își folosească cunoștințele profesionale dobândite pentru a contribui la dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.

Trei români din Diaspora nu doar că s-au întors acasă, ci au fost cooptați și în guvernul Orban, în funcții din care pot să aibă un cuvânt de spus. Un început de drum, un exemplu de urmat și pentru alți concetățeni care-și doresc să se întoarcă acasă.

You may also like...

1 Response

  1. Alex Irimiu spune:

    Cate minciuni intr-un articol. L-ati intrebat pe domnul Gabriel cum a ajuns in functia de inginer la compania pentru care lucra in UK? Logodnica dumnealui era striptioza intr-un club de noapte, unde l-a cunoscut pe patronul firmei.Au schimbat numerele de telefon probabil dupa cateva dansuri si au comunicat mai departe.Asa a ajuns in functie, nu prin cunostintele sale, engleza prea multa nu stie. Sa intors acasa pt notorietate, nu pt a schimba ceva. Viata lui in UK nu era roz cum ati prezentat-o iar el nu e nicidecum omul model pe care il “vindeti”. Probabil se vor afla si mai multe secrete pe parcursul mediatizarii lui in politica si cariera lui va fi la fel de scurta ca si minciunile . Avem nevoie de modele adevarate.Specimene asemenea lui tot sunt in functiile publice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE