EXCLUSIV. Documentul prin care Regelui Mihai i s-a retras ….naționalitatea română, în ședința din 22 mai 1948 a Consiliului de miniștri

Pe data de 22 mai 1948, în ședința Consiliului de Miniștri, s-a decis retragerea naționalității române Regelui Mihai și Reginei Elena. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr 122( partea 1 B), din 28 mai 1948 (facsimil).

Iată textul deciziei semnate de Petru Groza:

Publicat în Monitorul Oficial cu nr 122( partea 1 B), din 28 mai,

Consiliu de Miniștri, în ședința din 22 mai 1948, văzând Raportul ministrului Justiției.
În temeiul art 41, pc 5, din legea din 19 ianuarie 1939, pentru dobândirea și pierderea naționalității (…)
Decide:
Art 1
Se retrage naționalitatea română următoarelor persoane:
Mihai de Hohenzollern, fost rege al României;
Elena, mama fostului rege al României,
Elisabeta de Hohenzollern,
Ileana de Habsburg,
Nicolae de Hohenzollern

Art 2
D-l ministru al jutiției este însărcinat cu aducerea la îndeplinire a prezentei deciziuni
Dr Petru Groza, Avram Bunaciu, Prof Traian Săvulescu etc

De remarcat faptul că în 1948, formula oficială de adresare rămăsese Domnule, nu fusese înlocuită de tovarășe.

Decizia trebuia dusă la îndeplinire de ministrul Justiției.

Abia în anul 1997, premierul de atunci al României, Victor Ciorbea, a abrogat această decizie.

Guvernul României hotărăşte:
HOTĂRÂRE 29 /1997

privind revocarea Deciziei Consiliului de Miniştri nr. 797 din 22 mai 1948
ARTICOL UNIC

Se revoca Decizia Consiliului de Miniştri nr. 797 din 22 mai 1948, publicată în Monitorul Oficial (Partea I B) nr. 122 din 28 mai 1948.

PRIM-MINISTRU

VICTOR CIORBEA

 

 

WP_20150315_003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP_20150315_005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP_20150315_010

You may also like...

2 Responses

  1. Stefan Caliga spune:

    Un scurt comentariu…
    Imediat dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial in august 1916, Imparatul Wilhelm II al Germaniei in calitatea sa de Sef al Familiei de Hohenzollern a dispus printr-un Act Solemn retragerea titlului de Print de Hohenzollern Regelui Ferdinand I al Romaniei pentru El si urmasii Sai. Pe cale de consecinta, din acel moment, Familia Regala si-a luat numele „de Romania”. Regele Carol II i-a retras in 1931 sau 1932 Principelui Nicolae toate privilegiile legate de apartenenta sa la Familia Regala Romana dupa ce acesta a refuzat sa se desparta legal de Ioana Dolleti, o romanca, Casatoria lui Nicolae era lovita de nulitate deoarece Printul nu avea Acordul Sefului Casei Regale si contravenea Normelor stabilite de Statutul Casei Regale.
    In aceste circumstante Nicolae si-a luat numele „Print de Brana” dupa numele Castelului Bran, proprietatea Reginei Maria, mama sa.
    M.S. Regele Mihai I nu a purtat niciodata titlul de Print de Hohenzollern. In consecinta, Decizia de pierdere a cetateniei romane era de la inceput lovita de nulitate juridica. Toate acestea dovedesc ca autoritatile comuniste au folosit o diversiune juridica in scop propagandistic. Cert este si faptul ca M.S. Regele Mihai I a fost obligat sa se foloseasca de Pasapoarte Regale emise fie de autoritatile Regatului Danemarcei fie de autoritatile Regatului Greciei (pana in 1967).
    Revenirea la normalitate in epoca Guvernului Victor Ciorbea a fost un act firesc de reintrare in legalitate prin anularea acelui Decret abuziv emis de autoritatile comuniste in 1948.
    De altfel numele „de Romania” se va pierde odata cu disparitia dintre noi a Regelui Mihai I deoarece acesta nu are urmasi directi in linie masculina. Aceasta este si explicatia pentru care Radu Duda a primit titlul de Print de Hohenzollern-Veringen in urma unui Acord dat de Seful actual al Casei Imperiale germane. In ceea ce il priveste pe tanarul Nicolae… acesta a pierdut toate atributele legate de Membru al Familiei Regale prin Decizia M.S. Regelui Mihai I ca urmare a actelor repetate de nesupunere fata de Seful Familiei Regale Romane.
    Din cate se pare Decizia Regala este definitiva !…

  1. ianuarie 3, 2016

    […] Textul deciziei semnate de Petru Groza si cateva facsimile au fost publicate ieri, 2 ianuarie 2015 – pe blogul jurnalistei Oana Stanciulescu. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE