PRESIUNI asupra ELEVILOR care merg la PROTESTE

În urmă cu câteva zile, părinții copiilor minori din mai multe județe au primit de la directorii școlilor spre semnare un „Contract educațional”, care cuprinde drepturi și obligații ale ambelor părți. Presa a semnalat în acel moment că cel puțin un paragraf este scandalos, și anume “Beneficiarul direct, (elevul) are obligatia de a nu organiza/participa la actiuni de protest, astfel decât este prevăzut în Statutul elevului”.

În ultimele zile am fost apelată de mai mulți părinți care au refuzat până acum să semneze contractul, dar asupra cărora au început presiunile și care se tem că vor exista repercusini asupra lor și a copiilor lor.

În plin scandal iscat de plângerile împotriva părinților care și-au dus copiii la proteste, apare, suprizător, ca o coincidență, acest contract? Cum putem crede că apariția contractului nu are nicio legătură cu faptul că la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) s-au înregistrat în ultimele zile zeci de reclamanții – cele mai multe anonime – cu privire la prezenţa copiilor la protestele din Piaţa Victoriei, dar și în alte locuri din țară, iar oficiali ai guvernului s-au pronunțat deja?

Dar să revenim la unul dintre articolele controversate ale contractului care spune că elevul “are obligatia de a nu organiza/participa la actiuni de protest, astfel decât este prevăzut în Statutul elevului”.   Cel puțin bizar acest paragraf, deoarece Statul elevului, la care face referire contractul spune că elevul are dreptul la protest, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare, fără pertubarea orelor de curs.

Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice nu prevede nicio interdicție pentru copiii sub o anumită vârstă, iar Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului  nu se referă la participarea copiilor la adunările publice.

Atunci cine a scris și de ce acest paragraf? Cine își asumă acest document? Contractul a fost distribuit la ordonul ministrului Educației? Întrebări la care nu a răspuns nimeni până în prezent.

Continuare pe rezistam.eu

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE