Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia este motiv de multe analize și interpretări. Ce înseamnă, cine câștigă, de ce vizitează președintele chinez Rusia?
BBC prezintă două puncte de vedere despre această vizită, unul al editorului BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg, cea de-a doua al corespondentului chinez Stephen McDonell. Cei doi jurnaliști explică ce încearcă fiecare parte să câștige din discuții și ce se știe acum despre relația dintre cele două țări.
Steve Rosenberg: Putin caută ajutor de la un prieten
„Imaginează-ți că ești Vladimir Putin.
Ai început un război care nu a mers conform planului; esti pana la cap in sanctiuni; iar acum Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război cu numele tău pe el. În momente ca acestea ai nevoie de un prieten. Intră Xi Jinping.
Președintele Xi l-a numit odată pe președintele Putin „cel mai bun prieten al său”. Cei doi au multe în comun: amândoi sunt lideri autoritari și ambii îmbrățișează ideea unei „lumi multipolare” lipsită de dominația SUA”, scrie Steve Rosenberg.
Jurnalistul englez spune că la Moscova se așteaptă să se semneze un acord privind „aprofundarea parteneriatului cuprinzător” între cele două țări.
Din punctuld e vedere al jurnalistului britanic, vizita de stat a președintelui chinez este un „semn clar de sprijin pentru Rusia – și pentru președintele acesteia” – într-un moment în care Kremlinul este supus unei presiuni internaționale intense. Iar relația Rusiei cu China este fundamentală pentru a rezista acestor presiuni și sancțiuni.
Cu alte cuvinte Putin caută aliați, dar încearcă și să facă un bloc comun împreună cu China, India, unele țări din America Latină și Africa. „Putin își construiește lumea anti-occidentală”, spune jurnalistul BBC.
În al doilea rând, un război costă, ai nevoie de arme, dar și de un colac de salvare. Se știe deja că cel puțin componente pentru arme și tehnologie civilă sunt expediate de China cu destinația Rusia.
Dar, încă o dată, imaginează-ți că ești Putin, spune Steve. El amintește despre faptul că în urmă cu un an, Putin și Xi au proclamat că parteneriatul lor nu are „limită”. Ce înseamnă însă acest lucur? înseamnă că Rusia va primi de la China ce are nevoie pentru a se gândi la un câștig în Ucraina? SUA susțin că China se gândește să facă tocmai asta. Beijingul neagă, iar până acum a fost „aparent reticent în a oferi asistență militară directă Moscovei, de teama de a declanșa sancțiuni secundare în Occident împotriva companiilor chineze”.
Stephen McDonell: Semnalele lui Xi către Putin pot merge doar în trei căi
Oficial, vizita lui Xi Jinping în Rusia este despre „acorduri de semnat, mese de luat, oportunități de fotografiere de pus în scenă”, spune corespondentul Stephen McDonell.
Toate guvernele au astfel de vizite, așa că de ce toată atenția pe aceasta?
În primul rând pentru că este vorba despre liderul uneia dintre cele două mari superputeri ale lumii, care vizitează prima oară o țară aliată după ce aceasta a declanșat o invazie sângeroasă a unei alte țări din Europa.
Ce va face China a fost o întrebare pe care toată lumea și-a pus-o încă din prima zi de război.
Guvernul chinez spune că este neutru. Ar începe însă să trimită arme Rusiei pentru a oferi armatei sale un avantaj mai bun, se întreabă Stephen.
Iată care sunt cele trei variante la care se gândește corespondentul BBC care ar putea veni din partea lui Xi Jinping:
1. E timpul să te gândești să te retragi cu un compromis care să salvezeze situația
2. Undă verde pentru a continua sau chiar pentru a intensifica ofensiva armatei Rusiei
3. Nicio solicitare, deși puțin probabilă.
Corecpondentul BBC consideră că varianta a doua, și cea mai sumbră dintre opțiuni, ar putea fi analizată de China în următoarea cheie – o prelungire a războiului ar putea consuma resursele NATO și, ar testa și reacția occidentului la conflicte, mai ales în perspectiva unei preluări prin forță a Taiwanului.
„Calculul de la Beijing ar putea fi că, cu cât războiul continuă, cu atât mai puțini oameni vor dori să se implice într-un altul.
Pretenția de neutralitate a guvernului chinez nu se potrivește, de asemenea, cu știrile controlate de stat. Buletinele TV dedică o mare parte pentru a da vina pe „Occident” pentru „conflictul” dintre Rusia și Ucraina. Nu vorbește la Tv despre un „război”.
Public, China spune că ar trebui respectată suveranitatea tuturor națiunilor (adică a Ucrainei), dar cu toate acestea Xi nu vizitează Kievul, ci Moscova.
Sursa- BBC