EXCLUSIV. Oficial: Ministerul de Externe ROMÂN întreabă institutul Elie Wisel dacă soldatul EROU Ion Soreanu Șiugariu este legionar, deși solicitarea depășește cadrul LEGAL

Ministerul Afacerilor Externe al României afirmă, într-un răspuns solicitat de Expres Magazin, că a “transmis de urgenţă spre competentă analiză la CNSAS şi la Elie Wiesel” cazul soldatului – erou român Ion Soreanu Șiugariu, a cărui memorie doreau să o cinstească autoritățile slovace, dar s-a opus, culmea, Ambasada României de la Bratislava.
Cu alte cuvinte, MAE întreabă institutul Elie Wiesel dacă soldatul erou român Ion Soreanu Șiugariu este LEGIONAR, așa cum susține Ambasada României de la Bratislava sau nu. Din obiectul de activitate al Institutului Elie Wiesel nu reiese însă faptul că acesta ar putea decide cine este legionar sau erou și cine nu în Republica România și nici să-și dea cu părerea, nefiind instanță de judecată. Și atunci, cum este posibil ca ministerul Afacerilor Externe Român să-i ceară o astfel de opinie când institutul Elie Wisel are dreptul doar să efectueze studii, cercetări, seminarii și expoziții. Nici unde în statut nu este precizat faptul că institutul ar putea să decidă cine a fost legionar în România. Este clar un abuz din partea MAE, care nu se subordonează lui Elie Wisel, dar se poartă ca atare.
Cu alte cuvinte, MAE depășește cadrul legal prin această solicitare.
Potrivit comunicatului de presă, MAE susține însă că Ambasada Românie la Bratislava nu s-a consultat cu centrala în acest caz și a decis de capul ei.
Iată cumunicatul integral, nesemnat, al MAE.

Referitor la sesizarea dumneavoastră, vă precizăm următoarele:
Ministerul Afacerilor Externe a dispus de urgenţă efectuarea verificărilor cu privire la modalităţile de acţiune a Ambasadei României la Bratislava în cazul de faţă, inclusiv în ce priveşte respectarea procedurilor de lucru privind relaţia cu autorităţile locale de către reprezentanţii misiunii diplomatice de la Bratislava.
În urma verificărilor a rezultat că Ambasada a acționat fără a avea o documentare adecvată şi fără a consulta şi a avea acordul Centralei MAE cu privire la corespondenţa purtată.
Precizăm că o fundamentare a unei decizii pe teme precum cea menţionată poate fi realizată numai de instituţiile care au competenţe pe acest domeniu, MAE având doar rolul de a comunica către parteneri externi, dacă este cazul, opinia instituţiilor de specialitate din ţară.
Ca urmare, precizăm că subiectul la care faceţi referire a fost transmis de urgenţă spre competentă analiză la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR). După ce MAE va primi o opinie fundamentată pe această temă, va face comunicările adecvate.
În ceea ce priveşte intenţia autorităţilor locale slovace de a numi podul din localitatea Brezno după numele poetului Ion Soreanu Şiugariu, decizia le aparţine exclusiv acestora, nefiind în competenţa Ambasadei de la Bratislava de a interfera în luarea acestei decizii.
Pentru prevenirea unor situaţii care ar implica MAE pe subiecte ce pot excede sfera sa de competenţă, vor fi aplicate cu rigoare procedurile instituţionale interne.
În acest sens, au fost transmise instrucţiuni tuturor misiunilor diplomatice ale României privind modul de relaţionare cu autorităţile locale din ţara de reşedinţă şi respectarea procedurilor de lucru misiuni – Centrala MAE. De asemenea, Ambasada României de la Bratislava a primit instrucţiuni şi a fost avertizată să respecte strict procedurile de lucru aplicabile în astfel de situaţii.
Totodată, Ambasada României de la Bratislava a fost instructată să comunice Primăriei Brezno că MAE a solicitat punctul de vedere instituţiilor române competente şi că acesta va fi transmis imediat ce va fi primit. De asemenea, Ambasada va comunica Primăriei faptul că nu este în competenţa sa să intervină în procesul decizional al autorităţii locale.
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Reamintim că Ambasada Românie de la Bratislava a refuzat să participe la Ziua insurecției slovace, unde autoritățile din Brezno-Slovacia, doreau să cinstească memoria soldatului-erou român. Mai mult, Ambasada României le-a atras atenția autorităților slovace că Ion Șiugariu, deși este un soldat și poet apreciat, a aderat în tinerețe la Mișcarea Legionară, organizație de tip fascist, spune Ambasada României, ai cărei lideri au fost condamnați pentru crime de război și, din acest motiv Ambasadanu doreşte să fie asociată cu acest eveniment, se spunea în scrisoarea oficială trimisă autorităților slovace.
Pe 28 august, Primăria din Brezno (Slovacia) intenţiona, cu ocazia Zilei insurecţiei slovace, să dea numele podului „Ion Şiugariu”, întrucît acolo şi-a pierdut viaţa poetul-erou luptînd pentru eliberarea Slovaciei împotriva trupelor fasciste.
Ion SOREANU-ŞIUGARIU, poet, care a murit pentru eliberarea Cehoslovaciei decorat cu Ordinul „Coroana României cu Spade, în gradul de Cavaler”, şi cu „Panglică de Virtutea Militară”, adică un erou asumat de Armata României și azi. Anterior, Ion SOREANU-ŞIUGARIU a participat la eliberarea Ungariei de trupele hitleriste.
Ion SOREANU-ŞIUGARIU a murit pe front, la numai 31 de ani, în ziua de 1 februarie 1945, pe podul de pe rîul Hron de la intrarea în localitatea Brezno, Slovacia.
Iată ce se spune în statutul Institutului Elie Wiesel:

Obiect de activitate
Institutul are ca obiect de activitate identificarea, culegerea, arhivarea, cercetarea și publicarea documentelor referitoare la Holocaust, în rezolvarea unor probleme știintifice, precum și elaborarea și implementarea de programe educaționale privind acest fenomen istoric.

Pentru realizarea obiectului de activitate, Institutul are următoarele atribuții principale:

a) efectuează studii și cercetări, în țară și în străinătate, pentru aprofundarea cunoașterii fenomenului Holocaustului;
b) achiziționează – sau primește donații – orice mărturie, publicație ori document privind Holocaustul sau în legătură cu acesta;
c) identifică, aduce în țară și conservă documentele privind Holocaustul din România, în original sau în copie, pe orice suport, răspândite în diferite țări ale lumii;
d) constituie o arhivă care să cuprindă publicațiile, cărțile, colecțiile de reviste, ziare manifeste și alte înscrisuri care au legătură cu Holocaustul din România, alcătuind și instrumente de lucru în domeniu
e) lansează proiecte de istorie orală, în scopul salvării memoriei istorice a Holocaustului;
f) organizează manifestări știintifice consacrate Holocaustului și contribuie la reprezentarea cercetării naționale în acest domeniu în întâlnirile științifice internaționale;
g) finanțează editarea, tipărirea și publicarea de memorii, cărți, studii, articole, corespondență, memorie fotografică și video, colecții de documente, albume fotografice referitoare la Holocaust;
h) organizează și sprijină realizarea de expoziții și alte acțiuni educaționale privind Holocaustul;
i) constituie un punct de referință și de comunicare cu supraviețuitorii Holocaustului;
j) contribuie prin expertiza la conservarea patrimoniului spiritual al comunităților din România afectate în perioada Holocaustului;
k) sprijină organizarea unui Memorial al victimelor Holocaustului din România.

În felul acesta, a fost realizata una din recomandările Raportului Comisiei Internționale pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, apărut în 2004

You may also like...

7 Responses

 1. Brîndușescu spune:

  Vă dați seamă cine conduce România, institutul ellie wiesel! Suntem o rușine Universală, dacă am ajuns să cerem aprobarea la niște fantome mincinoase, ca un Erou Român care a murit luptând împotriva fasciștilor, să fie acceptat de niște khazari, ca numele sau EROU ION SOREANU ȘUGARIU, să poarte numele unui pod în Slovacia! Vai mama noastră de prosti! Merită ca noi să mai respirăm aerul de pe acest Tărâm Minunat al Universului?!…

  • Ioan spune:

   Noi da…meritam sa mai respiram aerul acesta…ei tradatorii:Parlament-Guvern-Presedintie-SRI-SIE…nu….ei poluează și falsifica istoria Romanilor…ei necinstesc…profaneaza Eroii și Memoria Poporului Roman. Vae Victis!

  • Welma spune:

   :)))))) ce subtila irnioe:))) daca ai nevoie de sclavi… lasi un coment pe blog la mini. daca nu, macar intra ca nu scriu prost:)) mai fac neste trafic. poa imi iau o paine, 2:P

 2. alabama kid spune:

  imi crapa obrazul de rusine cu un asa govern,cu atata slugarnicie si imbecilitate. Incredibil 1

 3. ada spune:

  Pentru sufletul poporului roman, singurul lucru care ne-a mai ramas. PENTRU CA D-L SAFHIR SI ALTII SA NU MAI SPUNA CU DEZGUST „ASA-ZISII SFINTI AI INCHISORILOR COMUNISTE ROMANE” . Inst.W sa nu mai spuna ca e timpul sa ne inchinam la sfintii si martirii lor si sa-i aruncam la gunoi pe ai poporului roman. PT CA IN ACESTE VREMURI GRELE, CAND ROMANII ATAT DE LOVITI DE ZECI SI SUTE DE ANI, INCEARCA SA-SI REGASEASCA PUTEREA, DEMNITATEA, UNITATEA, ACESTI INDEZIRABILI AU VRUT SA NE DEA LOVITURA FINALA. „CA EX. PT EUROPA” SPUN EI, DAR NU AU INTERZIS NICI MACAR HORTHISMUL IN ROMANIA, UNGURII SUNT LIBERI SA FACA CE VOR. SI TOTI EUROPENII. DOAR ROMANII SUNT SCLAVI SI AUVRUT SA PUNA JUGUL SI PE JUSTITIA NOASTRA, AU CERUT SA ASCULTE PROCURORII SI JUDECATORII DE ORDINELE SI INDICATIILE LOR, INST.WIESEL, CA INST SUPREMA IN STATUL ROMAN. NICI BOLSEVICII NU AU FACUT ASTA.
  https://www.petitieonline.com/alexandru_florian_poporul_roman_te_declar_indezirabil
  https://www.petitieonline.com/sunt_impotriva_finantarii_din_banii_mei_a_institului_elie_wiesel

 4. ada spune:

  Pe pagina Expres Magazin nu se poate intra??????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE