Domnule Hellvig, o dovadă!

Directorul SRI, Eduard Hellvig, vrea transparență și o colaborare mai bună cu societatea civilă, dar și recrutarea de personal din mediul academic.
N-aș avea niciun motiv să nu-l cred pe domnul Hellvig.
Domnia sa poate însă ușor să demonstreze că este de bună credință prin câteva gesturi simple. Dincolo de vorbe, domnul Helvig, de bună seamă că știe, forța faptelor.
1. Domnul Hellvig ar putea să-I retragă, dacă să-i deconspire nu poate, pe jurnaliștii aflați sub acoperire. Apoi, doi și-un sfert și SIE ar putea să-I urmeze exemplul. După aceea, împreună cu societatea civilă pe care o curtează, să elaboreze un proiect de lege prin care să se interzică racolarea jurnaliștilor de către serviciile secrete
2. Domnul Hellvig ar putea să declare câte mandate pe siguranță națională a solicitat SRI în ultimii trei ani, câte dintre acestea au fost pentru jurnaliști, și cine sunt aceștia, dacă dosarele au fost închise.
3. Domnul Hellvig ar putea să ceară introducerea în legea de funcționare o prevedere, anunțată încă din 2007 de către echipa lui Călin Popescu Tăriceanu, privind interdicția ca SRI să facă afaceri prin firme conduse de oameni ai serviciului. Altfel, o să ajungem, cât de curând, în situația în care dacă nu ești într-un serviciu, nu câștigi un contract economic.
Dacă domnul Eduard Hellvig dorește cu adevărat transparentizarea serviciului pe care îl conduce sunt sigură că va trece de la vorbe la fapte.
Iată vorbele:
„Sunt, de asemenea, adeptul ideii de mai multă transparenţă, pe care o consider indispensabilă informării publice corecte şi exercitării controlului democratic. Nu este un proces uşor, dar, pentru a reuşi cu adevărat desprinderea de trecut, consider necesară permanenta raportare la valorile pe care am ţinut să le evoc şi care ordonează o puternică opţiune democratică”, Eduard Hellvig
„Consider vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informaţii şi societatea românească. Numai prin acest parteneriat între stat şi cetăţeni vom reuşi să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm”.
„o colaborare mai strânsă cu sfera academică, precum şi recrutarea de personal din această zonă” vor contribui la creşterea performanţelor SRI.
PS. Nu ștrit dacă să mă liniștească sau neliniștească mesajul domnului Hellvig privind recrutarea. Chiar NU sunt suficienți racolați? Mai rămâne cineva civil în România? Acestea fiind zise, așteptăm faptele.

You may also like...

1 Response

  1. octombrie 16, 2015

    […] SURSA: blog Oana Staciulescu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE