La Fortul 13 Jilava. O vizită obligatorie pentru toți românii/ FOTO

DSCN9718

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiecare român are obligația morală să meargă măcar o dată la Fortul 13 Jilava, locul unde au fost bătuți, torturați sau uciși toți cei care s-au împotrivit regimului comunist de după 1945.

Vineri am fost din nou la Fortul 13 Jilava și am avut același sentiment de neputință și furie. Am intrat în câteva dintre celule și m-am întrebat a mia oară cum au putut să supraviețuiească sub pământ, așa cum spun chiar ei. Deținuții au ajuns aici, fie pentru triaj, fie pentru o perioadă mai mare.

Vineri, deși afară era un soare destul de puternic pentru perioada aceasta a anului, frigul și umezeaza din celule îți intrau în oase în doar câteva secunde. Cum au rezistat foștii deținuți politic în frig, bătuți crunt, schingiuiți, torturați? Eu nu reușesc să înțeleg, ce forță, ce credință să ai ca să scapi de acolo cu viață.

Vineri am fost un grup mic, dar sper să devină o obligație morală pentru fiecare bucureștean și pentru fiecare român în trecere prin București, să se abată din drum în spre Fortul 13. Iar dacă vor veni special pentru asta, atunci înseamnă că și-au făcut datoria de români. 

La Fortul 13 m-am întâlnit cu Lucia Hossu Longin, Florin Eșanu, Lucian Gheorghiu, Octav Bjoza, Marius Oprea, Zoe Rădulescu, născută într-o temniță comunistă 

DSCN9716

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN9752DSCN9722DSCN9785DSCN9726DSCN9707DSCN9761

You may also like...

6 Responses

 1. Stefan Caliga spune:

  Multumesc, Oana !
  Eu sunt fiu de detinut politic si asemenea momente de aducere aminte ma impresioneaza „altfel”…

 2. ioana spune:

  Felicitari, Oana ca te implici in pastrarea vie a memoriei celor care au suferit in temnitele comuniste. Sa iti dea Dumnezeu puterea pe care au primit-o si cei care s-au frant sau nu s-au indoit!

 3. Calin Nandra spune:

  Suntem alaturi de dumneavoastra in demersurile pe care le faceti pentru a impiedica uitarea sa se astearna peste amintirea martirilor nostri nemuriti la Aiud , Pitesti , Gherla , in Fagaras sub gloantele si loviturile celor care astazi se pare ca ii inspira pe cei de la institutul Wiesel si pe ciracii lor .

 4. clement spune:

  Buna dimineata, Doamna Stanciulescu

  Ma bucur ca existati si ma rog Bunului Dumnezeu sa va apere si sa va insipire in dreapta lucrare pe care o indepliniti, pentru poporul nostru.
  Poate intr- zi, voi gasi timp sa va povestesc istoria familiei mele , cand voi ajunge in tara.
  Daca domnia voastra ajungeti in Franta, m-ar bucura sa putem bea o cafea impreuna.
  Reproduc aici un comentariu facut pe Rost, sperand ca va va ajuta in aceata peroada.

  „Nu cu mult timp in urma, Rares Bogdan l-a avut invitat in emisiunea sa pe Horia Roman Patapievici.
  Nu analizez aici rostul interventiei sale, dar subliniez mesajul cel mai important pe care fostul presedinte ICR a tinut sa il transmita publicului national si international: „comunismul nu a fost impus romanilor de halogeni”.
  Prin acesta interventie, Patapievici a semnat „avant la lettre”, cu cerneala invizibia ,”protestul”.
  Legatura intre Horia Roman Patapievici, semnatarii denuntului, Institutul Elie Wiesel si Soros o putem face prin activistul politico-cultural (critic dramatic) Corina Suteu.
  Cititi cu atentie textul urmator https://totb.ro/corina-suteu/ si nu uitati ca directoarea ICRNY sub mandatul Patapievici, a fost numita Secretar de Stat la Ministerul Culturii de Premierul CIOLOS.
  https://www.hotnews.ro/stiri-politic-20738175-corina-suteu-fosta-directoare-icr-new-york-numita-secretar-stat-ministerul-culturii.htm
  UNITERUL i-a premiat in 2014 pe doi din semnatarii denuntului, respectiv pe insignifiantul Mircea Morariu si pe regizoarea Gianina Carbunariu ( artist talentat si substantial sponsorizat) https://www.youtube.com/watch?v=KbKg2JcScAM
  Rares Bogdan joaca la mai multe capete, de fapt, joaca la prea multe capete, din prudenta.”

  Doamne ajuta

 1. februarie 16, 2016

  […] de Oana STANCIULESCU Fiecare român are obligația morală să meargă măcar o dată la Fortul 13 Jilava, locul unde au fost bătuți, torturați, uciși toți cei care s-au împotriva regimului comunist de după 1945. […]

 2. martie 19, 2016

  […] Jurnalistele Oana Stanciulescu si Lucia Hossu Longin (autoarea ciclului exceptional -“Memorialului durerii”), in vizita la Fortul 13 Jilava- cu ocazia inaugurarii Centrului pilot pentru Istoria recenta a Romaniei, 12 februarie 2016 (sursa foto: aici) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE