Piața Victoriei forever!

Istoria contrafactuală a României moderne sau cum ar fi fost dacă…

Cum ar fi fost dacă în România nu se instaura teroarea comunistă, Cum ar fi fost dacă elita țării din perioada interbelică nu era exterminată,  Ce s-ar fi întâmplat dacă România rămânea monarhie, Ce s-ar fi întîmplat dacă Ion Rațiu câștiga în 1990 alegerile prezidențiale, Ce s-ar fi întâmplat dacă în 1990 România opta pentru monarhie și pentru Regele Mihai, Ce s-ar fi întâmplat dacă Germania ar fi invadat Marea Britanie în mai 1940, Ce s-ar fi întâmplat dacă Germania nazistă ar fi învins Uniunea Sovietică( ca să citez doau două titluri de carte), Cum ar fi fost România dacă …

În 1990, a început exodul românilor în lume. Primul val de intelectuali a fost după mineriada din 13-15 iunie. Și-au făcut bagajele și au fugit mâncând pământul. Acum îi găsești la Microsoft, Apple, cabinete particulare de avocatură sau de psihologie la New York sau Londra, în bănci sau companii din toată lumea. După ei au mai plecat în jur de CINCI milioane de români care pe unde au putut – în construcții, turism, universități, medicină, arhitectură .

În prima zi când am fost în Piața Victoriei am crezut că mulți dintre cei de mai sus s-au întors acasă. Dar nu, nu erau ei, erau copiii lor, erau cei care am rămas în România. Oricât am fi plecat, tot am mai rămas. Și te poți întreba – câte resurse umane mai are țara aceasta.

Ceea ce se întâmplă acum în România este un moment cheie din istoria noastră. Așa că vă invit pe toți să fim istorici „contrafactuali” ai vremurilor noastre.

Să dăm frâu liber imaginației șă să ne întrebăm Ce s-ar fi întâmplat dacă?

Să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă guvernul PSD-ALDE Grindeanu ar fi adoptat ordonanțele privind albirea demnitarilor  și nimeni nu ar fi reacționat.

Să ne întrebăm cum am fi arătat în următoarele săptămâni și ce semnal se transmitea copiiilor, oamenilor normali ai acestei țări dacă nu exista Piața Victoriei .

Să ne întrebăm cum ar fi condus Liviu Dragnea guvernul și Parlamentul dacă nu exista Piața Victoriei?

Să ne întrebăm dacă amnistia fiscală era următorul pas?

Să ne întrebăm dacă defăimarea și alte forme de cenzură erau pe lista scurtă?

Să ne întrebăm care ar fi fost viitorul unei țări cu o populație timorată și resemnată. O populație marcată și chiar traumatizată de ultimele decenii.

Este o tentaţie firească să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă românii nu se ridicau acum pentru drepturile lor, pentru demnitate, respect și libertate!

Cum ar fi arătat România dacă nu exista Piața Victoriei?

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE