Numărătoarea inversă a început

Pro și contra Europa. Sau a Uniunii Europene. Cine va câștiga? Greu de spus în aceste zile, nici măcar analiștii de politică internațională nu se mai încumetă să dea verdicte. Așa că pot să intre în scenă profanii. Oricum, numărătoarea inversă a început. Vom afla curând –  împreună sau separat.

Până atunci, în Ungaria, la granița noastră de vest, mii de persoane au participat la un miting proeuropean pe străzile Budapestei chiar pe 1 mai.

Maghiarii au protestat față de politicile premierului Viktor Orban care au dus la o creștere a influenței ruse în Ungaria, transmite Reuters. Premierul maghiar a cerut recent transformarea Ungariei într-o țară „neliberală” după modelul Rusiei și Turciei. Miile de maghiari au strigat lozinci pentru sustinerea Uniunii Europene. Sigur că dacă ar fi fost sute de mii de maghiari pe străzile orașelor din Ungaria, lucrurile ar fi stat poate altfel.

Ne uităm și în partea cealaltă, indicată de Orban, spre idolul lui, președintele  Recep Tayyip Ergogan și aflăm că acesta amenință cu organizarea unui referendum după modelul Marii Britanii, Brexit. Amenințare sau negociere? Până la referendum însă,  autoritățile turce au “lansat gaze lacrimogene și au tras cu gloanțe de cauciuc într-un grup de protestatari din Istanbul, care au organizat un miting masiv de Ziua Muncii în incercarea de a ajunge în simbolica piață Taksim”. Peste 200 de persoane au fost arestate după intervenția forțelor turce de luni.
Dar ceasul a început cu adevărat să ticăie în marea Franță. Prim-ministrul socialist francez, Bernard Cazeneuve, citat de Reuters, a făcut un apel la conaționalii săi să nu voteze Le Pen. După modelul răul cel mai mic, apelul nu este în favoarea cuiva, ci împotriva unui candidat care ar întoarce țara cu susul în jos.
Premierul francez spune că „Uniunea Europeană, slăbită de Brexit, nu ar putea suporta un nou șoc constituit de venirea la putere în Franța a unui Guvern eurofobic”.

1 Mai nu a fost o zi liniștită nici pentru francezi și nici pentru spanioli. Primii îi contestă atât pe Marine Le Pen, cât și pe Emmanuel Macron. Ca atare, manifestația de pe 1 Mai s-a lăsat cu ciocniri violente cu forțele de ordine, după ce mai mulți agitatori s-au infiltrat printre oamenii pașnici. O rețetă cunoscută deja și în micul Paris.

Mii de persoane au manifestat luni și la Madrid „împotriva corupției” și pentru drepturile muncitorilor. Marșul din centrul capitalei Spaniei vine pe fodnul unui nou scandal de corupție în mijlocul căruia se află partidul aflat la putere.

Noroc că românii s-au luptat doar cu 20 de milioane de mici și câteva tone de bere. Mă întreb ce s-ar fi spus pe la televiziunile din România dacă sindicaliștii sau #rezist sau pesediștii, că liberalii sunt puțin ocupați, s-ar fi dedat la niște mitinguri. Preț de câteva zile, apocalipsa ar fi venit peste țărișoară. Așa s-a lăsat doar fumul de la grătărele. Noi să fim sănătoși, cu UE sau fără!

Articol publicat si pe dcnews.ro

You may also like...

1 Response

  1. Donkeypapuas spune:

    Oare cine se pupa în februarie 1990 cu stalinistul Brucan şi punea la cale realizarea a una bucată GDS? Păi drăguţul dumneavoastră de Soros! Oare cine a sprijinit apoi financiar o întreagă reţea de propagandă dusă împotriva structurilor care compun statul naţional, împotriva structurilor morale creştine care au construit Europa? Păi acelaşi drăguţ Soros în concordanţă cu principiile de mai ieri ale Kominternului, care şi el tot împotriva „valorilor burgheze” lupta. Acum această luptă a fost rebranduită în „progresism” ce promovează egalitatea „marginalilor”. A LGBT-iştilor, tiermondiştilor, feminiştilor. Şi cui slujeşte această slăbire a bazelor morale europene? A, da! Rusiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE