Agenți ai Securității, infiltrați în anturajul REGELUI Mihai și al Principesei Margareta/ Presiuni la OMS pentru a i se refuza angajarea fiicei fostului suveran

Pe 3 ianuarie 1948, Regele Mihai lua drumul greu al exilului, din gara Sinaia, escortat de ofițeri ai Siguranței, după ce în urmă cu patru zile fusese forțat să abdice, în urma loviturii de stat comuniste de la 30 decembrie 1947. Odată pornit trenul, nimenu nu aștiut dacă acest pornește spre Siberia sau spre Elveția. Din fericire, Regele Mihai și Familia Regașă au ajuns cu bine în Elveția urmând decenii departe de casă. În tot acest timp, Regele Mihai a avut pe urmele sale în pemanență duzine de ofițeri de Securitate și agenți, care au livrat zeci de mii de file.

Cu toate acestea, abia în anul 2013, cu o întârziere de 20 de ani, au apărut primele file din dosarul de urmărire al Regelui Mihai, dar și al Familie Regale.

Din ele se desprinde clar interesul serviciilor secrete pentru viața personală a Familiei Regale, nu doar pentru a ține sub observație viașa acestora, ci și pentru a le pune bețe în roate.Bunăoară, Securitatea a intervenit, la un moment dat, pentru ca Pricipesei Margareta să nu i se ofere locul de muncă pe care și-l dorea.

Supravegherea Regelui Mihai de către autoritățile comuniste a debutat imediat după abdicare. Pregătirile pentru plecarea în exil, îmbarcarea regelui și a suitei sale în trenul cu destinația Elveția, apoi paza trenului, asigurată de agenți ai Siguranței, sub conducerea lui Alexandru Nikolski, și de ostași ai Diviziei „Tudor Vladimirescu” sunt, de altfel, reflectate în Raportul Poliției despre plecarea suitei regale din gara Sinaia.

Regele Mihai, nume de cod Străinul

Din ianuarie 1948, M.S.R. Mihai a fost supravegheat îndeaproape de poliția politică română, sub numele succesive „Leon”, „Rex” și „Străinul”. Pentru primii ani ai exilului informațiile strânse în dosar au provenit de la angajați ai legațiilor sau consulatelor R.P.R., care acceptaseră să lucreze pentru Securitate sau din presă.

Securitatea, interesată de viața privată a Regelui

Securitatea era interesată și de viața privată a Regelui Mihai, o serie de documente descriu logodna, apoi căsătoria M.S. cu principesa Ana de Bourbon-Parma și dificultățile materiale cu care se confrunta familia.

Documentele surprind „cariera profesională” a Regelui Mihai: proprietar al unei ferme de păsări, apoi angajat pe postul de pilot de încercare pentru o firmă de avioane, patron al unei firme care producea aparatură de zbor, apoi broker de bursă.

Agenți infiltrați pe lângă Rege

Marea majoritate a documentelor din dosarul de urmărire informativă a fostului Suveran o reprezintă telegramele trimise de rezidențele Securității din diferite capitale ale Europei, semnate conspirat de ofițerii care centralizau informațiile. Există un singur plan de măsuri, din februarie 1973, cu acțiunile ce urmau să fie întreprinse împotriva Regelui și Familiei Regale și cu ofițerii în sarcina cărora cădeau aceste acțiuni.

Dincolo de 1973 documentele confirmă prezența unor agenți, care reușiseră să se infiltreze pe lângă Rege, în cazul unuia dintre aceștia chiar în casa Majestății Sale, dar și metode ale Securității pentru anihilarea oricăror inițiative ale MSR.

Au existat și acțiuni de supraveghere și intimidare a membrilor Familiei Regale. De pildă, în februarie 1987, un oficial O.M.S. era avertizat de ofițerul sub acoperire român că orice posibilă angajare a vreunui membru al Familiei Regale va fi percepută ca un act ostil la adresa regimului de la București. Din documente reiese că nivelul de penetrare al O.M.S. de Securitate era destul de adânc, mergând până la șeful de cabinet al directorului acestei instituții. Alte documente descriu dirijarea pe lângă Principesa Margareta a informatorului „Dumitru”, profitând de un concert al acestuia în Italia.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE