Ucraina. Soldatul executat în timp ce fuma era originar din Republica Moldova/ Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-a decorat post-mortem pe Alexander Macievski cu titlul de Erou al Ucrainei, cea mai înaltă distincție a statului

Crimele abominabile continuă să zguduie Ucraina. Cum se poate numi atunci când un militar este executat cu sânge rece, într-un moment în care nu putea să atace, nu avea decât o țigară? Nu are legătură nici măcar cu un război unde există reguli, unde într-o situație similară poți să-l iei prizonier și să-i respecți drepturile de care beneficiază ca prizonier, nu să-l execuți.

Serviciul secret al Ucrainei, SBU, a confirmat duminică seară identitatea soldatului ucrainean executat în timp ce fuma, cu țigara în gură, în pădure de către ruși, după ce a spus „Glorie Ucrainei!”. Imaginile cu el executat în timp ce fuma au apărut pe rețelel de socializare și au îngrozit pe toată lumea, iar soldatul a devenit simbolul rezistenței în fața invaziei ruse.

Militarul este Alexander Macievski, originar din Republica Moldova,  și a fost ucis pe 30 decembrie 2022, moment din care nu s-a mai știut nimic de el, fiind dat dispărut, trupul său fiind returnat Ucrainei în februarie anul acesta.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a declarat luni după vestea că soldatul Oleksandr Maţievski era originar din Republica Moldova cp   circumstanţele morţii lui pot fi calificate drept „crimă de război”.

Inițial, Brigada 30 Mecanizată a transmis o altă identitate a soldatului, crezând că este vorba despre un camarad de-ai lor, Timofei Șadura, dispărut pe front la începutul lui februarie. Serviciul ucrainean de informații a mai anunțat că este în căutarea celor care l-au executat pe Alexander Macievski, lunetist în cadrul Batalionului 163 din Brigada 119.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, duminică seara, că l-a decorat post-mortem pe Alexander Macievski cu titlul de Erou al Ucrainei, cea mai înaltă distincție a statului.

„Un luptător ucrainean. Un om care va fi cunoscut și amintit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea lui în Ucraina și pentru strigătul său «Glorie Ucrainei!». Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei!”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

Ucraina a organizat ceremonii pentru militarii căzuți, la care au participat președintele Volodimir Zelenski și întreaga conducere a armatei, dar și Sanna Marin, premierul Finlandei, aflată în vizită la Kiev. Ceremonia a fost

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE